Kunstgras aanleggen

We krijgen met regelmaat de vraag van de klant of het goed te doen is om het kunstgras zelf aan te leggen. Het antwoord hangt van een aantal factoren af. Als eerste vereist het aanleggen van een kunstgras veld een bepaalde handigheid. Bent u een succesvol doe-het-zelver, dan zou u kunnen overwegen om het kunstgras zelf te leggen.

Bent u geen succesvol doe-het-zelver? Dan raden wij u aan het leggen van het kunstgras uit te besteden aan een lokale hovenier / installateur of aan ons. De kosten van deze klus hangt af van de grootte van het kunstgras veld, de complexiteit van het kunstgras veld (zitten er obstakels in zoals een trampoline of boom e.d.) en de afstand van uw woonplaats tot onze basis te Oss. Vraag onze specialisten naar de kosten via telefoon 085-0250 133 of via e-mail: info@nobelgrass.nl. Hieronder volgen richtprijzen aangaande aanleg van uw kunstgras veld. Deze prijzen, gelden niet voor kunstgras producten met kortingen, we tellen dan een toeslag op de werkzaamheden. Verder gaan onderstaande prijzen uit van recht toe recht aan percelen die goed bereikbaar zijn met machines en binnen 20 km van onze basis liggen):

Uitgaande van een 100% legklare onderbouw (dus de klant heeft zelf het perceel afgegraven en de graszoden / zwarte grond afgevoerd (excl. containerkosten), het perceel opgehoogd met ophoogzand / straatzand, het zandbed aangetrild en uitgevlakt en zorg gedragen voor de kantopsluiting). Nobel Grass draagt zorg voor: het aanbrengen van valdemping / drainageplaten of een drukverdelend doek (advies is om valdemping / drainageplaten aan te laten leggen), aanleggen van het kunstgras en het verlijmen van de naden (indien nodig), fixeren kunstgras en inzanden kunstgras en inborstelen van het kwartszand, afvoeren van restafval. De prijs zijn als volgt:

0-30 m2 a 275 euro incl. 21% btw     30-60 m2 a 9,00 euro per m2 incl. 21% btw     60-100 m2 a 8,00 euro per m2 incl. 21% btw     vanaf 100 m2 op aanvraag

 

Uitgaande van een opgesloten perceel gevuld met ophoogzand / straatzand  (dus de klant heeft zelf het perceel afgegraven en de graszoden / zwarte grond afgevoerd, het perceel opgehoogd met ophoogzand / straatzand en zorg gedragen voor de kantopsluiting). Nobel Grass draagt zorg voor: aantrillen en uitvlakken zandbed, het aanbrengen van valdemping / drainageplaten of een drukverdelend doek (advies is om valdemping / drainageplaten aan te laten leggen), aanleggen van het kunstgras en het verlijmen van de naden (indien nodig), fixeren kunstgras en inzanden kunstgras en inborstelen van het kwartszand, afvoeren van restafval. De prijs zijn als volgt:

0-30 m2 a 365 euro incl. 21% btw     30-60 m2 a 11,00 euro per m2 incl. 21% btw     60-100 m2 a 10,00 euro per m2 incl. 21% btw     vanaf 100 m2 op aanvraag

 

Nobel Grass neemt aanleg geheel uit handen (dus Nobel Grass draagt zorg voor: afgraven perceel en de graszoden / zwarte grond afvoeren, het perceel ophogen met ophoogzand / straatzand, aantrillen en uitvlakken zandbed, het aanbrengen van valdemping / drainageplaten of een drukverdelend doek (advies is om valdemping / drainageplaten aan te laten leggen), aanleggen van het kunstgras en het verlijmen van de naden (indien nodig), fixeren kunstgras en inzanden kunstgras en inborstelen van het kwartszand, afvoeren van restafval (eventueel plaatsen van kantopsluiting op aanvraag). De prijs zijn als volgt:

0-30 m2 a 625 euro incl. 21% btw     30-60 m2 a 21,00 euro per m2 incl. 21% btw     60-100 m2 a 18,00 euro per m2 incl. 21% btw     vanaf 100 m2 op aanvraag

Download hier de prijslijst ter aanvulling: klik hier: downloaden

 

Nobel Grass heeft professionals in dienst met jaren ervaring in het kunstgras installatie-vak voor de particulieren en professionele markt. Ook beschikt Nobel Grass over alle benodigde machines. Geen klus is ons te groot (we kunnen naast tuinen en speelvelden ook de grote voetbalvelden, hockeyvelden e.a. installeren).

Een korte uitleg:

De onderbouw is feitelijk de fundering van het kunstgras veld. De onderbouw is in de meeste gevallen een zandbed (bij sier kunstgras velden). Het kan uiteraard ook voorkomen dat de onderbouw beton, bitumen of hout betreft (bv op een balkon of dakterras). In feite kan kunstgras op elke ondergrond gelegd worden, mits deze hard en vlak is en tevens moet de afwatering goed verzorgd zijn. Maar meestal betreft de ondergrond een zandbed waar momenteel nog een natuurlijk grasveld op ligt. De volgende werkzaamheden zijn nodig als er nog een natuurlijk grasveld ligt:

- Uitgraven van huidige graszoden en zwarte grond (5-10 cm afgraven, afhankelijk van drainage grondslag). Bij oppervlaktes van 30-40 m2 kan het interessant zijn om deze klus uit te besteden aan ons. Kleinere oppervlaktes kunnen we uiteraard ook maar de eerlijkheid gebied te zeggen dat dit kosten technisch niet interessant is voor beide partijen.

We leggen een kunstgras veld van 30-80 m2 binnen 1 dag compleet aan. Een veld vanaf 80 m2 kan binnen 2 dagen afgerond worden. De doorlooptijd van kunstgras velden groter dan 100 m2, hangt af van de bereikbaarheid van het perceel m.b.t. onze machines. Hieronder volgt een foto waar we bezig zijn met de grondwerkzaamheden (in dit geval hebben we een hijskraan moeten huren die de zwarte grond afvoert maar dat is in de meeste gevallen niet nodig):

Nobelgrass uitgraven foto

- Eventueel plaatsen van betonbanden / opsluiting. Het is aan te raden om het kunstgras op te sluiten met betonbanden of een andere soort opsluiting. Hieronder volgt een voorbeeld van een kunstgras veld welk goed opgesloten ligt tussen betonbanden (foto links). Het kan ook zijn dat u uw tuin een meer natuurlijke uitstraling wilt geven. U zou dan kunnen overwegen om klinkers of andere stenen te gebruiken voor de opsluiting. Zie foto rechts.

Nobelgrass uitgraven foto Nobelgrass uitgraven foto

Perceel ophogen met ophoogzand / gebroken puin / lava. Nadat de graszoden en zwarte grond verwijderd is, en het geheel goed ligt opgesloten, kan het perceel worden opgehoogd met ophoogzand of een andere grondstof. Als richtlijn kan worden aangehouden dat het perceel tot de bovenkant van de betonbanden moet worden opgevuld (het oppervlak moet namelijk nog getrild worden en dan zakt het geheel nog in). U kunt voor een beeldvorming het volgende filmpje bekijken van Nobel Grass: http://www.youtube.com/watch?v=6vhP6-rr3DY. Hierin wordt tevens getoond wat het inhoudt om het zandbed verder gereed te maken en het kunstgras te installeren. Hieronder wordt dit beknopt beschreven.

- Aantrillen en egaliseren zandbed. Bovenstaande filmpje laat tevens zien hoe het zandbed getrild moet worden en hoe het geheel vlak gemaakt moet worden. Dit is een essentiële stap van het gereed maken van de onderbouw (meestal besteden onze klanten deze stap uit aan ons). Nobel Grass heeft ervaren installateurs die dit klusje prima voor u uit handen kunnen nemen. We vragen hiervoor niet de hoofdprijs overigens (denk aan 100 euro voor 30-40 m2 en 200 euro voor 40-80 m2, mits we uiteraard ook het kunstgras mogen leveren en installeren).

- Tot slot volgen de stappen van het plaatsen van het drukverdeeldoek, het aanleggen / installeren van het kunstgras en eventueel de verlijming van de kunstgras naden en tot slot het in-zanden van het kunstgras met de borstelmachine. Het filmpje geeft deze stappen tevens goed weer.

Wij van Nobel Grass hopen dat u nu een goed beeld heeft gekregen van het reilen en zeilen aangaande het grondwerk en de aanleg / installatie van het kunstgras en dat u nu een gefundeerde beslissing kunt maken of u het kunstgras zelf wilt aanleggen / installeren of toch (gedeeltelijk) wilt uitbesteden. We willen u tot slot het volgende meegeven in deze overweging: indien het kunstgras veld groter is dan 30 m2 (en lijmnaden heeft), dan raden wij u aan om in ieder geval de aanleg / installatie van het kunstgras uit te besteden aan ons of een derde. Voor wat betreft het grondwerk, willen wij u tevens meegeven om oppervlaktes van 30 m2 of meer uit te besteden aan ons. Wilt u toch kosten besparen, dan zou u kunnen besluiten om het afgraven van de zwarte grond / graszoden en ophogen van het perceel met ophoogzand, zelf te doen en de laatste stap van het grondwerk (aantrillen en egaliseren van het zandbed) uit te besteden aan ons. We maken ook regelmatig mee dat de klant een vaste tuinman heeft. Het is uiteraard ook prima om de voorbereidende grondwerkzaamheden door deze persoon te laten doen (eventueel met advies vanuit onze kant).

We hopen dat deze informatie u heeft geholpen.

Heeft u nog vragen, dan horen wij het graag. Onze specialisten staan u graag te woord per telefoon (085 0250 133) of per e-mail: info@nobelgrass.nl.

Met vriendelijke groet,

Het Nobel Grass team